Όλες οι αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις 2022.
Για πρώτη φορά φέτος η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοστεί στην Α’ και Β’ Λυκείου. Τα μισά θέματα στις προαγωγικές εξετάσεις του 2022 θα επιλεγούν με κλήρωση και έτσι οι εκπαιδευτικοί δίνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να προλάβουν να καλύψουν ολόκληρη την ύλη.
Τι αλλάζει φέτος με απλά λόγια;
Τα προηγούμενα χρόνια οι εκπαιδευτικοί καθόριζαν τις προαγωγικές εξετάσεις ανάλογα με την ύλη που είχαν καλύψει.
Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοζόταν από το 2019-2020, ωστόσο, η πανδημία άλλαξε άρδην κάθε σχεδιασμό, σε κάθε τομέα. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια οι μαθητές δεν έχουν υποβληθεί σε καμία εξεταστική διαδικασία στο τέλος της χρονιάς για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη.
Πού θα βρείτε προτεινόμενα θέματα και λύσεις
Στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) μπορούν οι μαθητές να αναζητήσουν θέματα για επίλυση, επιλέγοντας τον τύπο του σχολείου, την τάξη και το μάθημα. Πιο αναλυτικά, πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα iep.edu.
Ποια είναι η διαδικασία επιλογής στην Τράπεζα Θεμάτων
H διαδικασία επιλογής θεμάτων έχει τα εξής:
- Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ και Β’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.
Ως θέμα νοείται κάθε εξεταστικό αντικείμενο που βαθμολογείται με το 1/4 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (25 μονάδες).
Κάθε ενότητα θεμάτων βαθμολογείται με το 1/2 της εκατοντάβαθμης κλίμακας (50 μονάδες) και θεωρείται ότι αποτελείται από δύο (2) θέματα. Με απόφαση του Ι.Ε.Π., καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.
Για τα θέματα που ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους διδάσκοντες/ουσες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, περιλαμβάνονται στην Τ.Θ.Δ.Δ. ενδεικτικά θέματα.
- Κάθε Λύκειο καταρτίζει το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα από την Τ.Θ.Δ.Δ., το κοινοποιεί ηλεκτρονικά μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων στην οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και ενημερώνει τη σχετική ιστοσελίδα της Τ.Θ.Δ.Δ. στο Ι.Ε.Π.
- Προβλέπεται η αυτόνομη λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ. για το Γενικό Λύκειο, το Λύκειο Ε.Α.Ε., το Επαγγελματικό Λύκειο και το Λύκειο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ – Λ. στην ίδια δικτυακή βάση.
Προτεινόμενο άρθρο: 12.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, θα επιβαρυνθούν με υποχρεωτικές εξετάσεις σε Μαθηματικά και Γλώσσα
- Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια και ο/η οικείος/α ή οι οικείοι/ες διδάσκοντες/ουσες, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο, κληρώνουν (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών), με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
- Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο Λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο/η οικείος/α Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στα γραφεία της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.
- Σε περίπτωση αναβολής προγραμματισμένης εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο ή σε περίπτωση εξέτασης μαθητών που για λόγους ασθένειας δεν προσήλθαν στις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενημερώνεται σχετικά η οικεία Διεύθυνση Δ.Ε. και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία εξέτασης, σύμφωνα με τα παραπάνω, για την οποία ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.
- Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις, τα θέματα των προφορικών εξετάσεων καταρτίζονται από τους/τις οικείους/ες διδάσκοντες/ουσες.
Οι γραπτές εξετάσεις για τα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους/τις υπόλοιπους/ες μαθητές/ τριες (άρθρα 113 και 136 του ν. 4610/2019).
- Στις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται σε θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως και στις εξετάσεις Ιουνίου.
Πηγή: iEidiseis, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Διαβάστε επίσης:
Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα Ελληνικών ΑΕΙ σε κάνουν κατευθείαν κάτοχο μεταπτυχιακού;
Τράπεζα Θεμάτων: Θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις 31 μαθημάτων.